You can read this post in English here.

Sokat emlegetett téma az elmúlt hónapokban, a munkavállalók motiválásának egyik legnépszerűbb eszközeként használt cafeteria juttatások rendszerében várható jelentős változás 2019-től. Az Országgyűlés már elfogadta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvénymódosítást, mely számos ponton érinti a béren kívüli juttatások elemeit. Bár az őszi adócsomag még tartogathat változásokat, de munkaadóként mindenképpen érdemes elgondolkodni, és áttekinteni, hogy van-e olyan juttatási forma, amelynek a kedvezményes adózású előnyeit az idei évben még ki tudjuk használni. Jövőre – néhány túlélő elemet leszámítva – minden juttatás a jogviszonyra való tekintettel fog adózni, vagyis egy munkaszerződéses foglalkoztatás esetén a munkaviszonyból származó jövedelem adóterheit kell megfizetni utána.

Tekintsük át, hogy mely cafeteria elemekkel számolhatunk még 2019-ben!

Béren kívüli juttatás: csak a SZÉP kártya marad

Jövőre megszűnik a béren kívüli juttatásként adható, tavaly bevezetett 100.000 forintos készpénz és csak SZÉP kártya adható az idén is ismert keretekkel kedvezményes adózás mellett. Vendéglátás esetén évi 150. 000 forint, szállás esetén 225.000 forint, szabadidős tevékenység esetén pedig 75.000 forint.

Változik a juttatási forma adóterhe is, a 1,18-as szorzó elhagyása mellett 15 %-os személyi jövedelemadó, és 19,5 %-os szociális hozzájárulás fogja terhelni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 34,22 %-os adóteher minimális mértékben nő, 34,5 %-ra változik.

Színes fánkok - cafeteria juttatás

Egyes meghatározott juttatások

Néhány elemre szűkül az egyes meghatározott juttatások köre is. Kikerülnek a juttatások köréből a jól ismert és sokak által választott/kapott elemek, mint például a munkahelyi étkeztetés, Erzsébet utalvány, helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás és az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulás.

Megmaradó egyes meghatározott juttatások a munkavégzéshez kötődő juttatások: a céges telefon, üzleti utazás alkalmával történő étkezés, illetve 2019-ben is adható a kifizető terhe mellett az önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás, üzleti ajándék és reprezentáció. A csekély értékű ajándék is a megmaradó elemek közé tartozik annyi változással, hogy az eddig évente három alkalommal adható juttatás volt, jövőre csak egyszeri lesz a minimálbér 10 %-ig.

Egyes meghatározott juttatásnak minősül azonban továbbra is az olyan ingyenes vagy kedvezményes esemény keretében termék vagy szolgáltatás formájában juttatott bevétel, ahol nem állapítható meg egyértelműen, hogy ki és milyen arányban részesül az egyes szolgáltatásokból. Megszűnik viszont az a lehetőség, hogy a munkáltató belső szabályzat alapján vagy minden munkavállalónak azonos formában és mértékben adhasson bármilyen juttatást a kifizetőt terhelő magasabb közteher megfizetése mellett.

Adózás szempontjából ezen juttatás csoportnál megmarad az 1,18-as szorzó, adóterhe is változatlan, annyi változással, hogy az egészségügyi hozzájárulás kivezetése következtében 19,5 %-os szociális hozzájárulási adó fogja terhelni a 15 %-os személyi jövedelemadó mellett, így az összes adóteher 40,71 %

Adómentes juttatások: A lakástámogatás is a múlté

Az adómentes elemek megszüntetése lesz a legnagyobb érvágás a juttatások rendszerben. A több évtizede jól működő lakástámogatás kikerül az adómentes juttatások közül és az adómentességére vonatkozó rendelkezések hatályukat vesztik 2019. január 1-től. Érdemes lehet azonban ezt a lehetőséget még az idén kihasználni, ha van olyan munkavállaló, aki lakásvásárlás vagy építés előtt áll.

A többi gyakran használt adómentes elem is, mint a mobilitás célú lakhatási támogatás, diákhitel támogatás, kockázati biztosítás, sportrendezvényre-kulturális szolgáltatásra szóló belépő adómentességét is eltörlik. Így egy 2019-ben adott lakhatási támogatás jövedelemként fog adózni, ami azt jelenti, ha egy adott hónapban 50.000 forint lakhatási támogatást kap a munkavállaló az 2019-től 60.500 forint költséget jelent majd a munkaadónak. Továbbá a munkavállaló oldalán is felmerül adó és járulék fizetési kötelezettség, így -adókedvezményekkel nem számolva – csupán 33.250 Ft-ot fog kézhez kapni.

Megmaradó adómentes elem az óvodai, bölcsődei szolgáltatás térítése, ahol adminisztrációs könnyítést célzó módosítás vezettek be 2019-től, miszerint akkor is adómentesen térítheti meg jövőre a kifizető a juttatást, ha a kiállított számla a magánszemély nevére és nem a szülő foglalkoztatójának a nevére szól.

Mire érdemes figyelni? – „Cafeteria kiskapuk”

Ezek után nincsenek könnyű helyzetben a munkáltatók, de létezik néhány lehetőség, amit érdemes lehet időben mérlegelni, ezzel nyerve még egy kis előnyt.

Különös figyelmet kell fordítani az idén az év váltásnál a juttatások kiadásának időpontjára, hiszen nagyon könnyen előfordulhat, ha egy 2018-as juttatást csak a decemberi bérrel január elején kapja meg a munkavállaló, akkor az viszont már nem kedvezményes adózású juttatás lesz, hanem jövedelemként fog adózni. Béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások esetén nem alkalmazható az a szabály, hogy amennyiben a 2018-ra járó juttatást 2019. január 10-ig átadják, átutalják, akkor az 2018-ban megszerzett jövedelemnek minősül. Ez a rendelkezés csak az előző évre vonatkozó munkabérre, jutalomra, vonatkozik.

Érdemes kihasználni a lehetőséget az éves keretek figyelembe vételével és akár idénre hozni olyan juttatások kiosztását, ami már a következő évet érinti, például az éves helyi bérlet kiadása. Cafeteria juttatások esetén ugyanis az adókötelezettség keletkezésének időpontja a juttatás időpontja, tehát nem az számít, hogy melyik időszakra vonatkozik az adott juttatás.

A jövő évi cafetéria tervezés esetén pedig érdemes figyelemmel lenni a még kevéssé elterjedt és viszonylag új támogatási formára az önkéntes kölcsönös pénztárba fizetett célzott szolgáltatásra, ami adózási oldalról megmaradt kedvezményes juttatási elemként.

Az pedig, hogy a cafeteria juttatások változása 2019-től hogyan érinti a magyar munkáltatói és munkavállalói piacot, milyen változások mennek majd végbe, és hogyan tudják majd a cégek esetleg kompenzálni a kiesett motivációs eszközöket, valószínű egy későbbi BPiON blog poszt témája lesz.